De evenementensector in België verwacht een omzetverlies van 54% in 2020 ten opzichte van 2019. Organisatoren van evenementen schatten het verlies op 1,3 miljard euro. Toeleveranciers van evenementen verwachten meer dan 3,6 miljard euro te verliezen. Dat blijkt uit een nationale bevraging van het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool (KdG) op initiatief van Experience Magazine en de federaties ACC Belgium, BESA, BECAS en Febelux en met ondersteuning van Toerisme Vlaanderen en EventFlanders.
Het onderzoek werd door 1.119 organisaties ingevuld. Dat is meer dan 1/3de van alle organisaties die voor meer dan 50% van hun omzet professioneel betrokken zijn bij of actief zijn in de organisatie van evenementen, conferenties, beurzen, festival, incentives en/of meetings.
Uit eerder onderzoek van het expertisecentrum blijkt dat de evenementensector in België 80.000 mensen tewerkstelt en jaarlijks zo’n 77.000 evenementen organiseert.
Negen organisaties op de tien denken in de huidige situatie niet langer dan zes maanden verder te kunnen zonder in serieuze financiële problemen te geraken. Eind maart dacht maar liefst 65% van deze organisaties dat de huidige steunmaatregelen niet zouden volstaan.
Nood aan steunmaatregelen op lange termijn
“Evenementen kunnen niet zomaar terug opgestart worden, en misschien al helemaal niet meer zoals voor de crisis het geval was”, benadrukt Christine Merckx van het expertisecentrum. “Het vergt maanden planning om weer op gang te raken en de eerste events te kunnen laten doorgaan. De nood aan langdurige steunmaatregelen is dus groot. Als expertisecentrum dat onderzoek doet naar en voor de evenementensector zijn we bezorgd. Net zoals in andere sectoren slaat het coronavirus hard toe en zorgt het voor kleine en grote drama’s. Vandaag bestaan er nog heel wat onzekerheden. Wanneer zullen de maatregelen voor evenementen worden opgeheven? Zullen bezoekers gewoon zoals voordien evenementen bezoeken? Zullen we de huidige vorm van evenementen moeten herbekijken? Als expertisecentrum willen we de impact op lange termijn becijferen, inzichten formuleren en het debat aangaan.”
Ook minister Zuhal Demir ziet in dat de sector ondersteuning op langere termijn zal nodig hebben. "Zeker tijdens een crisis als deze is het belangrijk dat we als Vlaamse Regering perspectief geven op betere tijden. We maken daarom werk van een sterk, hoopgevend en wervend verhaal dat er mee voor zorgt dat de Vlamingen de crisis achter hen laten. Een florerende eventsector gekoppeld aan een ambitieus eventbeleid is hiervoor een cruciaal instrument, en draagt bij aan het herstel van economie, het maatschappelijk weefsel en de internationale uitstraling van Vlaanderen.”
Golf van solidariteit en samenwerking in de Belgische eventsector
Op 15 april besliste de Nationale Veiligheidsraad dat er al zeker tot eind augustus geen massa-events mogen plaatsvinden. Daarmee is de impact van de coronacrisis op de eventsector nog groter dan eerst verwacht. Toch ligt het niet in de aard van deze bruisende sector om bij de pakken te blijven zitten. Meer dan een organisatie op drie onderneemt al sinds het begin van de maatregelen initiatieven om anderen te helpen of is dat van plan in de nabije toekomst.
De sector wil helpen in de strijd tegen het coronavirus. Het onderzoek leert dat verschillende venues hun ruimte ter beschikking (willen) stellen voor triages en noodhospitalen. In verschillende exporuimtes kunnen studenten in juni examens afleggen. Organisaties in de logistiek helpen medische diensten bij leveringen en transport en zelfs het maken van mondmaskers. Organisaties die audiovisuele ondersteuning bieden, plaatsen infoschermen in ziekenhuizen. Er wordt (gratis) hulp aangeboden om advies te verlenen over crisiscommunicatie en om informatie en voorlichting te verspreiden.
Draagvlak voor een overkoepelende eventfederatie groeit
“Uit ons onderzoek blijkt dat 51% van de bijna 700 eventorganisatoren in België en 72% van de meer dan 2.500 toeleveranciers actief in de eventsector eind maart nog geen lid waren van een federatie”, aldus Christine Merckx van het expertisecentrum. “Sinds het uitbreken van de coronacrisis in ons land beweegt er ook op dat vlak heel wat in de sector. De laatste weken zijn deze event professionals zich steeds meer gaan aansluiten bij één van de verschillende subfederaties. Opvallend is ook dat er sinds de coronacrisis steeds meer bereidheid is vanuit de sector om zich als één overkoepelende federatie te groeperen.”
Comments